Site Loader

Utvecklingen inom spelmarknaden går i ett rasande tempo och vi får se allt mer avancerade spel dyka upp. Den senaste hypen är så kallade VR spel eller Virtual Reality spel, där spelaren sätter på sig en speciellt framtagen spelmodul som placeras över ögonen som ett par glasögon. Med hjälp av detta och handkontroller kan nu spelaren spela i en så kallad virtuell spelmiljö. Än så länge är utvecklingen inte riktigt där och har således inte slagit igenom fullt, men det dröjer nog inte länge innan detta blir något som vi kommer att få se i var mans hem och även bli ett tävlingsmoment på de större spelevenemangen.

Det dröjer nog inte länge tills att vi också kan tillämpa VR miljön till några av de störst säljande speltitlarna genom tiderna, titlar som jag tänkte gå igenom här nedan. Detta är den andra delen i denna serie där jag i första delen tog en närmare titt på platserna tio till fyra i listan, där vi hittade spel som Diablo 3, Grand Theft Auto V, det ikoniska spelet Super Mario Bros och spinn-off versioner från spelet så som Mario Kart och nya Super Mario Bros tillsammans med Wii Sports Resort, efterföljaren till otroligt populära Wii Sports och Tetris till spelet Game Boy.

Plats 3 – Minecraft

Långt ifrån det mest avancerade spelet från en grafisk aspekt men det har inte hindrat spelet att sälja hela 70 miljoner exemplar sedan lanseringen 2009. Än idag är spelet otroligt populärt och den svenske grundaren, Markus Persson, har idag tack vare detta och försäljningen av företaget under 2014 för 2,5 miljarder dollar, blivit mångmiljardär tillsammans med sin kollega Jakob Porsér. Spelet finns tillgängligt till så gott som alla spelplattformer som finns på marknaden idag.

Plats 2 – Wii Sports

På andraplats i denna lista hittar vi det otroligt populära Nintendo Wii spelet Wii Sports som släpptes 2006. Det unika med detta spel är att det enbart finns tillgängligt på en plattform, Nintendo Wii men trots detta har företaget lyckats sälja hela 82,7 miljoner exemplar världen över. Det som gjorde spelet så oerhört populärt var möjligheten för hela familjen att delta i spelet samtidigt som man också fick röra på sig, till skillnad mot vanliga spel där man bara sitter still med en kontroll i handen. Det var så populärt att man kom med uppföljaren Wii Sports Resorts, som ni såg på åttondeplats i denna lista.

Plats 1 – Tetris

Tetris är ett riktigt gammalt och populärt spel och under åren har vi sett en mängd versioner plockats fram till olika plattformar och format. Electronic Arts version som släpptes 2006 med fokus mot iOS, Android, BlackBerry samt Playstations portabla plattform har sålts i hela 100 miljoner exemplar under dessa nio år som spelet funnits. Det innebär ett snitt på omkring elva miljoner exemplar per år sedan lanseringen.

För att ställa detta i ett perspektiv så har spelets sålts i fler exemplar än titlarna på plats 10, 9 och 8 tillsammans då dessa sålts i omkring 95 miljoner exemplar.

Post Author: Bryad