Site Loader

Bluetooth har ett flertal olika användningsområden för såväl privatpersoner som för företag. I Sverige kom den första versionen av Bluetooth redan år 1999. Den har sedan dess utvecklats mer och mer för att dels bli snabbare och mer effektiv rent tekniskt, men också för att täcka fler användningsområden. Bluetooth är skapat genom ett samarbete mellan ett flertal företag, bland annat Ericsson, IBM, Toshiba, Nokia och Intel. Från början var användningsområdet och syftet med Bluetooth främst att skapa trådlös kommunikation mellan mobiltelefoner. Detta har sedan kommit att utvecklas med tiden och med teknikens framsteg på olika plan inom Bluetooth.

Vad kan du använda Bluetooth till?

Ett tidigt användningsområde för Bluetooth var den trådlösa kommunikationen genom hörlurarna. Detta var (är) en sladdlös hörsnäcka man skapat för att underlätta för de som pratade mycket och ofta i sina mobiltelefoner. De kunde nu ha telefonen i fickan medans de pratade och den blev snabbt en stor favorit bland annat för att man slipper hålla i telefonen och därmed har händerna fria. Att koppla ihop telefoner och datorer rent generellt är också något man kan använda sig av i vardagen. En annan bra sak att använda Bluetooth-tekniken till är att koppla upp datorn mot en skrivare. Detta underlättar på det sättet att det blir färre sladdar hemma, vilket gör det både snyggare och mindre trassligt. Det krävs så inte heller att skriver står i direkt kontakt med datorn, om platsen för skrivbordet inte tillåter även en stor skrivare. Att kunna koppla sin dator till trådlösa högtalare är också det en klar hit om man är t.ex. en musikälskare. Dock måste man tänka på att Bluetooth inte har en så lång räckvidd. Bluetooth-tekniken i mobiltelefonen brukar räcka upp till 10 meter men i datorn ända upp till 100 meter. En teknik som blev en stor hit när den kom, var den trådlösa musen och tangentbordet. Det skapade en ny känsla av frihet när det kom till datoranvändandet och ger användaren alternativet att sitta en bit ifrån skärmen, om det behövs.Flera enheter (t.ex. datorer, mobiltelefoner, skrivare, högtalare) kan också upprätta en kontakt mellan varandra, bara det är i samma rum. Detta underlättar för överföring dem mellan. Man får dock se upp att ingen enhet man inte vill dela med sig information till, även den finns i närheten.

Vad kan du använda Bluetooth till?

För den som åker mycket med bil finns även en produkt med Bluetooth som underlättar för det. En högtalare som kan kopplas till telefonen så att man via Bluetooth-högtalaren kan svara, ringa (med röststyrning) och föra samtal utan att släppa ratten. Via denna portabla bilhandsfree kan man också få vägbeskrivning uppläst för en om man behöver det. Den är också, som namnet avslöjar, bärbar – vilket gör att du även kan använda den på andra ställen än just i bilen för att t.ex. lyssna på musik nere på stranden. Bluetooth erbjuder många olika användningsområden till privatpersoner för att kunna underlätta vardagen på olika sätt. Bluetooth kan underlätta för just dig oavsett behov!

 

Post Author: Bryad