Site Loader

Vad är Google chromecast

Google Chromecast, utvecklat av Google, lanserades år 2013, och möttes av ett delat läger men Chromecast har snabbt vuxit till en stor succe. Chromecast ser ungefär ut som ett större minne och står för trådlös överföring av bild och ljud. Vid anslutning av chromecast till din TVs HDMI port kan du streama tusentals videor, filmer, spela musik, spel eller visa foton från exempelvis din telefon eller din platta. Således kan även din telefon eller din platta användas som en fjärrkontroll efter en app installation.

Sedan starten i 2013 har en andra generations chromecast blivit utvecklad (2015) och under 2016 lanserades Chromecast Ultra. Varje version har lite annorlunda utseende och förbättrade versioner, där den senaste versionen ultra är lite större och har en kraftigare hårdvara. HDMI kabeln på på den senaste versionen Ultra  är av 2.0 standard för att kunna spela upp 4K-video med stöd av HDR. Chromecast Ultra har även en ethernet port för användarna som föredrar att streama via kabel, men har fått kritik för att WI FI kan streama för långsamt vid tunga filmer. Annars är det inga större skillnader i användningen av de två tidigare generationens chromecast.  Sedan lanseringen av Google chromecast har över 30 miljoner stycken sålts över hela världen och bara försäljningen i USA gjorde chromecast till den bäst sålda elektroniska prylen 2015. Det sägs att även den mest otekniska kan koppla in och använda Chromecast och det involverar definitivt inte alltför många steg när det kommer till inkopplingen och uppstarten så möjligt att det är helt sant. Men behöver man verkligen en chromecast? Vilken ska man använda? Och varför ?

Varför använda Chromecast?

En chromecast kan köpas i de allra flesta elektronikaffärer och kostar omkring 400 kronor. För att starta upp den behövs en konfigurering och du behöver därefter ladda ner ett program eller en app. Enklare kan det väl inte bli? Men för många är frågetecknen fortfarande stora, varför ska jag använda chromecast om jag redan kan streama genom min TV? Är det verkligen nödvändigt? Enkelt sätt så är svaret att dina smart TV funktioner snabbare kan bli föråldrade än många övriga funktioner i TVn. Vill man ha möjligheten att kunna streama med bättre och med nyare filformat så är chromecast vägen framåt och för några hundralappar kan du få en “ny” tv utan att behöva spendera flera tusenlappar.

Vad tycker användare av Chromecast?

Kritik har riktats mot att chromecasten saknar fjärrkontroll, kan lagga när det kommer till WIFI hastigheten och att den saknar egna appar, detta jämfört med andra konkurrenter på marknaden. På plussidan är den är lätt att använda, den är inte alltför dyr och kvaliteten är bländande skarp. Google chromecast kan idag användas med bland andra Android, iOS, Windows, Mac OS och Chrome OS. Det finns en hel del andra bra recensioner på nätet att ta del av. Är du extra sugen rekommenderar vi att du köper och testar på en. Finns en hel del intressanta funktioner i den senaste versionen.

Vad tycker användare av Chromecast?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Post Author: Bryad