Site Loader

El-tandborsten uppfanns av Phillippe Guy E Woog, i Schweiz år 1954. El-tandborsten var från början menat som ett hjälpmedel för personer med rörelseproblematik. Under år 1959 kom el-tandborsten till USA, idag finns det över 150 olika tillverkare. Under sommaren 2007 släpptes en uppdaterad el-tandborste som rengör tänderna med hjälp utav ultraljud. Idag använder sig väldigt många använder många utav el-tandborstar istället för vanliga tandborstar. En el-tandborste är smidig, ofta har den utbytbara borsthuvuden. Vissa el-tandborstar drivs av vanliga batterier, som man byter ut. Medan vissa drivs av ett inbyggt batteri som behöver laddare. Många av oss håller el-tandborsten med hela handen, för hårt vilket resulterar i minskad rörlighet. Att istället använda sig utav cirkulerande rörelse och hålla el-tandborsten som en penna ökar i stället åtkomsten och rörligheten. Att borsta rent alla tänder ordentligt på detta smidiga sätt tar ungefär två minuter, det får inte bättre effekt av att borsta varken hårdare eller längre. Vissa el-tandborstar har en display där du får se om du är klar eller behöver borsta mer. Andra sätter timer på mobilen och andra ber om hjälp. Då våra tänder påverkar vårt självförtroende och hur vi mår, är det viktigt att vi vårdar och tar hand om våra tänder. Studenten Rebecka Eriksson i Stockholm fick idén om en el-tandborste som larmar om den inte använts på ett dygn. Detta gjorde hon då hon såg hur svårt äldre och personal inom hemtjänsten hade att komma ihåg tandborstningen. För denna geniala idé vann hon ‘’Queen Silvia Nursing Award’’ på 50 000 kronor. Då en el-tandborste som jag tidigare skrev väldigt ofta har utbytbara borsthuvuden så behöver du bara byta ut borsthuvudet istället för hela tandborsten. Du kan enkelt byta ut ett hårt munstycke mot ett mjukt munstycke, vilket är skonsammare mot tandköttet. En vanlig tandborste tar inte bort lika mycket plack, som en el-tandborste. Har el-tandborsten dessutom ett litet, smalt borsthuvud är det extra bra, då den kommer åt att borsta bakom alla tänder.

Tandborstens historia

Långt innan el-tandborsten under babyloniernas tid 3500 f.Kr. användes en fuktad och flisig pinne att gnugga tänderna med. Runt 1600 f.Kr. kom kineserna på idén att med hjälp utav aromatiska trädsorter göra en tuggpinne, detta gav både rena tänder och fräsch andedräkt.Långt efter, uppfanns den första tandborsten, av kineser under mitten av 1500-talet, denna tandborste gjordes med hjälp utav ben/bambu och svinhår, européerna började använda sig av mjuka fjädrar och hästhår.

Tandborstens historia

Under 1700-talet börjar man tillverka finare tandborstar utav silver och ebenholts, vilket var mycket populärt bland de rikare, ca 80 år senare masstillverkas den första tandborsten tack vare engelsmannen William Addis, även denna tillverkades av ben och svinhår. Under 1938 började den första nylontandborsten att säljas. Förr var tandborsten alltså något som enbart rika hade råd men, nu ser folk det som en självklarhet och när man går till tandläkaren får man numera en gratis tandborste. Vad tycker du om utvecklingen, hur tror du tandborsten kommer se ut om 10 år? Vill du köpa en riktigt bra eltandborste bör du kolla in Apotea. Glöm inte att borsta och skölja er tänder, det är viktigt.

 

 

Post Author: Bryad