Site Loader

Det finns många som dagen efter en blöt kväll väljer att köra bil i tron att man inte har någon alkohol kvar i kroppen. Det finns de som efter ett par öl samma dag väljer att köra bil för att de tror att deras promillehalt inte är så hög. I båda dessa fall bör man låta bilnycklarna vara för att vara på den säkra sidan. Alternativt kan man be någon som inte druckit något vara chaufför. Har man inte det alternativet men man måste ut så finns det ett annat alternativ. Man kan, som en förberedelse, skaffa en alkomätare.

Hur man kan veta vad som är en bra alkomätare och vad som inte är en bra när man står där i butiken? Eller sitter framför datorskärmen. Testfakta tipsar om att kolla efter branschstandardmärkningen SS-EN 16280:2012 vilket gäller för privat körning eller SS-EN 15964:2011 som gäller för professionell körning. Gör man det så finns en stor chans att den mätare man köper är av bra kvalité. Här nedan följer ett par exempel på alkomätare som du kan lita på men även exempel på alkomätare som du ska undvika.

Bäst i test

Bäst i test

Testfakta gjorde ett test 2017 där enbart 5 av 13 testade alkomätare gav tillförlitligt resultat. Detta betyder att 8 av dem gav ett resultat där risken finns att man kommer köra rattfull. De kollade efter mätegenskaper och mätprecision, hur mycket resultaten varierar efter några nyktra respektive onyktra blås. De kollade även efter hur lätt det var att hantera produkten. Om den hade tydliga instruktioner för hur den ska användas och när man ska göra ett prov. Enligt Testfakta 2017 så är Dräger Alcotesta 3820 den bästa av de deltagande som var med i deras test. Denna alkomätare fick full pott, 5.0, i deras tester och gav därför betyget bäst i test. De testade mätprecision, hanterbarhet och mätegenskaper. Deras kommentar på denna produkt var kort och gott ”Bäst i test”. En annan alkomätare som fick bra betyg är Clas Ohlson FCA 35. Den fick totalt betyg på 4.9. Det som den föll lite på var sättet man kan hantera den. Testfaktas kommentar på denna var ”Mycket bra precision och mätegenskaper”.   Den tredje bästa alkomätaren enligt Testfakta Dignita AM 7000. Deras totala betyg på denna är 4.2 och kommentaren är ”Bra, men något sämre precision”. Och det var just precisionen som gjorde att deras totala betyg sjönk. När det gäller mätegenskaper och hanterbarhet så hade de fullt betyg.   Mindre bra alkomätare Den sämsta alkomätaren i Testfaktas test 2017 var Mini Alcometer från webbutiken malmo-teknik.se. Den fick enbart 1.0 i slutbetyg och precisionen var 0.0. Kommentaren som de gav var ”Hela 70 procent av proven visade 0 vid gränsen för rattfylleri.” Om man är osäker på vad för alkomätare man kan införskaffa sig så är det bra att göra efterforskningar. Kolla olika tester och inte köpa första bästa. Trots att de står att den är bra och att den har en bra säljande presentation behöver inte automatiskt betyda att det är en bra produkt. Kolla som sagt efter standardmärkningen, det är ett bra tips. Men bäst av allt, för att helt vara på den säkra sidan för att undvika rattfylleri: låt bilen stå.

 

Post Author: Bryad