Site Loader

Hemelektronik/Brunvaror är namnet på den elektronik man ofta ser i hemmet, till denna kategori hör bland annat dessa elektriska uppfinningar; datorer, högtalare tv-apparater, mobiler, tillbehör, video-, dvd-, blu ray spelare och högtalare. Till denna kategori hör inte hushållsvaror eller vitvaror.

Hemelektronik finns idag att köpa i de flesta fysiska butiker, men också i de flesta internet butiker.

TV-apparatens resa från då till nu

Den första tv:n kan man säga kom till redan i mitten av 1800 talet, då Alexander Bain uppfann en bildtelegraf som gav människan möjligheten att visa bilder och ljud, ännu fanns inte elektriciteten. Inte förrän år 1924 i England kom den första tv-sändningen i världen att visas, detta tack vare John Lozie Baird. Den första tv-apparaten var utformad som en radio med en liten tv-skärm, bilden var röd och suddig. Den första tv-apparaten att likna vår uppfanns år 1927, den första tv-sändningen i Sverige kom att ske år 1930 i Stockholm på en biosalong. Under andravärldskriget kom tv:ns utveckling att stanna upp, först år 1957 började Sverige att sända tv på alvar. Den första färg tv:n kom till USA år 1953, i Sverige dök den dock inte upp förens år 1965, i Sverige fanns det endast en kanal fram till 1969, fram till 1987 fanns det två kanaler.  Nu kan man i Sverige och i många andra delar av världen, dygnet runt njuta av ett flertal olika kanaler.

Datorn, en makalös uppfinning

Den första helt elektroniska datorn beställdes av den amerikanskamilitären, den funkade i stort sätt som en stor miniräknare, namnet på denna gigantiska uppfinning blev ENIAC och den var färdig år 1945.  Denna dator var svår programmerad, den var 167 kvm stor och vägde så mycket som 30 ton. Den första svenska datorn byggdes i mitten av 1900-talet, denna fick namnet BESK, även denna fungerade som en miniräknare. År 1977 släppte Commodore den datorn som kom att bli föregångare till de datorer man ser idag, denna dator kom att kallas PET, var mycket mindre än föregångarna, PET fungerade med hjälp utav enbart ett kretskort. År 1960 experimenterade forskare och skapade en prototyp av en bärbar dator Dynabook, detta var ett stort misslyckande, år 1981 skapades den bärbara datorn Osborne-1systemet, denna bärbara dator behövde vara inkopplad och var lika stor som en symaskin. År 1982 skapades den första bärbara datorn, GRID Compass laptop med vikbar skärm och batteri.

Mobilen och telefonens historia

Den första telefonen uppfanns år 1876 av amerikanen Alexander Graham Bell, samma år uppfann företaget LM Ericsson den första bärbara telefonen även kallad ‘’Taxen’’. Under år 1920 fans ett slutet radiokommunikations sätt för den amerikanska polisen, det gick dock inte att ringa till en fast telefon via radion.  Under 90-talet vart mobilen mycket populär, man kunde smsa och nå varandra på ett sätt man förr inte trodde var möjligt, utvecklingen har fortsatt och den fortsätter än idag, mobilen som under 90-talet ansågs vara ett effektivt kommunikationsverktyg, används idag på samma sätt som en dator, man kan spela spel, titta på film, surfa på internet och så mycket mer.

Mobilen och telefonens historia

Post Author: Bryad