Site Loader
Världens första smartphone

Förr i tiden såg telefonerna en aning annorlunda ut, men även om de har förändrats och utvecklats mycket under åren har de alltid haft samma funktion, att kunna kontakta folk med. Idag skulle världen inte fungera utan telefoner då det har blivit mer än bara en apparat att ringa med. Man använder telefonen som dator, kamera, att ringa med och mycket mer. Innan smartphonen kom fanns inte alla de funktioner som finns idag, man kunde alltså enbart ringa eller smsa med varandra. De tidigare telefonerna hade heller inte någon pekskärm som dagens telefoner har, däremot har dagens smartphones ingen knappsats som äldre telefoner hade. Namnet smartphone, definierar dagens telefoner, då de har många smarta funktioner. En smartphone är som en liten handdator som man också kan ringa och smsa med, en multifunktionell telefon helt enkelt.

Ericsson R380

År 2000 lanserades världens första smartphone med pekskärm av Ericsson Mobile Communications, den heter Ericsson R380. Ericsson R380 lanserades med operativsystemet ”Symbian”, som idag har blivit världens största operativsystem, främst för mobiltelefoner. Telefonen i sig var inte så imponerande, då den inte hade i närheten av de funktioner som smartphones har i dagsläget, men å andra sidan var det ju trots allt världens första smartphone och då hade man heller inte kommit lika långt i utvecklingen. Telefonens utseende skiljde sig också en del i jämförelse med dagens smartphones, skärmen täcktes av en lucka, som i och för sig var smart, då den skyddade telefonen om man till exempel skulle tappa den, men syftet med luckan var dock att telefonen skulle se häftig ut. En annan skillnad som också har utvecklats idag, är att Ericsson R380 gick via GSM-nätet, vilket resulterade i att man inte kunde surfa lika snabbt med telefonen, som det går att göra med telefonerna i dagsläget. De få funktioner som telefonen hade var inte riktigt lika imponerande som de funktioner som finns idag. Man har alltså kommit långt i utvecklingen av smartphones under de senaste 20 åren.

Smartphones idag

Idag ser telefonerna lite annorlunda ut och dessutom används dem mer flitigt. Skärmarna är ofta stora och har en väldigt skarp bild. De har även andra operativsystem idag, så som ”Android” och ”IOS”. För att surfa på telefonerna idag går det via andra mobilnät så som 3G och 4G, men också 5G som lanserades i Sverige i fjol. Men 5G är fortfarande under utveckling och det finns inte i hela landet ännu, men mobiloperatörerna i Sverige satsar stenhårt på 5G och försöker bygga ut mobilmaster så att dem ska kunna erbjuda 5G i hela landet. Idag används telefonerna som både telefon, dator, spelapparat samt som en kamera. Det finns ett brett utbud av smartphones, både till utseende, modeller och märken.

Telefoner och applikationer

Telefoner och applikationer

Man pratar mycket om ”appar” idag, när man pratar om smartphones. Appar är helt enkelt en förkortning på applikationer och är ytterligare en smart funktion som finns till mobiltelefoner. På smartphones kan man via en webbutik, beroende på vilket operativsystem man har, ladda ner så kallade appar och det finns otroligt många appar att välja bland. Det finns till exempel spelappar, träningsappar, matappar och mycket mer.

Post Author: Bryad